Îndreptar pentru bunici

Îndreptar pentru bunicile de sex feminin

1. Copii nu trebuie legaţi. În nici o circumstanţă. Nici dacă sunt foarte mici, nici măcar ca să stea înfăşaţi. Dacă au chef să-şi scoată mânuţele din scutece, E ABSOLUT OK.

 

2. În manualul de instrucţiuni pentru bebei (respectiv pentru părinţi de bebei), zice că temperatura camerei de bebel tre’ să fie de 22–24°C, că o cămăşuţă de corp plus combinezon sunt suficiente şi că nu e necesară o căciuliţă. Dacă în cameră sunt 23 de grade şi îmbrăcaţi copilul în Pampers, body, combinezon, scutec de pânză, păturică şi sac de dormit gros plus două căciuliţe, NU E ABSOLUT DELOC OK.

 

3. Dacă bebele sughite, nu înseamnă că puteţi să-i puneţi căciuliţă. Câteva guri de ceai sunt suficiente. 

 

4.  Dacă bebele strănută, nu înseamnă că a răcit. Dacă a răcit, are temperatură. Dacă n-are temperatură şi strănută, înseamnă că are mucişori şi vrea să scape de ei. Puneţi mâna pe pompiţa de mucişori şi daţi-i o mână de ajutor. Lăsaţi căciuliţa în sertar, pentru la iarnă.

 

5. Nu mai încercaţi să turnaţi bere pe gâtul mămicilor ca să facă lapte. Berea e ok, de fapt e absolut genială, dar de la bere nu se face lapte. Se face pipi.

 

6. Bebeii plâng pentru că aşa comunică ei. În general, plâng pentru că au o nevoie şi consideră de cuviinţă să-i înştiinţeze pe ceilalţi de acest lucru. Exceptând cazurile în care chiar e bolnăvior sau s-a lovit sau ceva de genul ăsta, plânsul unui bebel nu înseamnă neapărat că respectivul bebel suferă teribil din cauze misterioase, şi nici că moare de foame. Aşa că nu mai faceţi mutra aia şi nu mai imploraţi mama/tatăl să-i dea de mâncare sau să vă lase să-i daţi voi. A mâncat acum o oră.

 

7. Insist, nu mai înfigeţi biberonul în gura copilului ori de câte ori plânge. Şi să nu credeţi că nu vă văd sau nu mă prind dacă mă aflu în camera cealaltă.

 

8. Credeţi-mă, este absolut inutil să-i recităm fetiţei Tatăl nostru doar pentru că au trecut nişte prieteni pe-aici şi s-au minunat de cât de frumoasă e. Asta pentru că:

 

– dacă se minunează şi zic că e frumoasă e de bine, nu e necesar să protejăm copilul împotriva acestui lucru;

– nu există deochi, terminaţi cu tâmpeniile;

– dacă ar exista pe bune deochi şi deci magie, pentru dedeochi (sau cum s-o zice) ar trebui mers la vrăjitoare, iar Tatăl nostru ar fi inutil. Nu poţi să crezi în magie şi-n Hristos în acelaşi timp. Dacă voi credeţi şi-n Hristos şi-n vrăjitoare, aveţi o mare problemă.

 

9. Un părinte cu experienţă poate face singur băiţă copilului. Chiar dacă nu au experienţă, doi părinţi sunt suficienţi. Doi părinţi şi o mamaie care se agită primprejur gâfâind şi strigând „Vezi c-o scapi!!!!” la intervale regulate sunt prea mulţi.

 

10. Atunci când primiţi un telefon de la ginere şi aflaţi că aţi devenit bunici, nu mai puneţi întrebări tâmpite de genul „ce notă a luat copilul”? Întrebaţi dacă bebele e sănătos – e acelaşi lucru, doar că sună mult mai firesc. (Pentru cine nu ştie, la naştere doctorii dau – sau dădeau – o notă copilului, în funcţie de starea de sănătate, greutate, dimensiuni şi din astea. În mod normal, mămicile cu copii de zece se împăunează cu asta şi se uită cu scârbă la mămicile cu copii de opt, iar astea din urmă încearcă fără succes să deoache copii de zece.)

 

11. E foarte frumos că bebele verişoarei are deja o tonă. Pe de altă parte, e o tâmpenie să suspinaţi pentru că bebele verişoarei are o tonă, iar al nostru are doar trei kile. Bebele verişoarei are două luni, bebele nostru are o săptămână. Încercaţi să reţineţi asta când încep să vă roadă comparaţiile.

 

12. Atunci când afară e soare şi cald, iar bunicii, părinţii şi bebelul călătoresc de la maternitate spre casă într-un Sandero fără aer condiţionat, ESTE ABSOLUT IMPOSIBIL CA ÎN MAŞINĂ SĂ FIE FRIG. Nu mai insistaţi cu căciuliţa aia nenorocită.

 

Îndreptar pentru bunicii de sex masculin:

 

ORICÂT AR PĂREA DE TENTANT, NU DAŢI BEBELULUI RACHIU CA SĂ TACĂ!!!

~ de paganu pe iunie 2, 2009.

10 răspunsuri to “Îndreptar pentru bunici”

  1. Te rog sa faci o lista din asta in fiecare zi. 🙂

    Rachiu?! :))

    • Nu cred ca ma tin nervii sa fac liste din astea zilnic :D. Oricum, sunt mandru de mine, am avut o discutie cu soacra in care i-am explicat o parte din chestiile de mai sus cu o voce blanda si ferma, desi imi venea sa urlu la ea extrem de tare. Cred ca a inteles mai bine decat daca as fi urlat. Ah, si am mai aflat o chestie cu ocazia asta – daca bebele face caca verzui (doctorii zic ca e normal, da’ ce stiu ei), inseamna ca mititica s-a strans de frig (!!!). Si prin urmare ii trebuie caciulita – asta ca prim argument in cadrul discutiei, dupa aia a lasat-o mai moale.

  2. căciuliţă?! cine Sfântu’ Duh mai poartă căciuliţă în zilele noastre? interesu’ poartă fesu’… ce adevăr trist şi cu capul gol, pardon, descoperit 😀

    îţi mulţumesc, prea Bunule, pentru cânticelu’ trimis pe mail, a fost o sărbătoare la mine-n playlist, şi-am împărţit-o, desigur, cu cine am considerat eu că merită, doar n-ai specificat pe nicăieri că este exclusiv pentru mine – sper că nu te-a mâniat pornirea mea firească de a împărţi muzică bună cu oameni buni, nu? :-s

    iar dacă, fără voia mea, te-am mâniat, mă iartă şi te consolează cu gândul că ce ştiu sigur că-i numai pentru mine, nu împart cu nimeni, ce-i al meu nu… da’ nu mai zic acuma… :p

  3. Nu stiu de ce postul asta imi aduce aminte de Gramo. Cata superioritate, maica. Tarani aia de bunici da la tara nu stiu ei cum e la capitala si sunt neste paduchi si trebuie pusi la punct. Bravo, Gramo, cum le mai zici tu nimeni altu.

    • Asa-i, neica, nu-i ingaduit sa pui la punct taranii de bunici de la tara (in mod bizar, nici una dintre bunicile care-au prilejuit postarea de mai sus nu e de la tara; doar chestia cu rachiul e de pe-acolo, dar aia e singura pe care am scos-o din burta). Nu-i frumos, ca oamenii aia au o varsta si stiu multe, au crescut si ei copii la viata lor, chit ca i-au crescut infofoliti, indopati si legati fedeles – a propos, mama ma oparea cand imi facea baie si raspundea protestelor mele printr-un inevitabil „da’ ce, vrei sa racesti?”. Eventual ar trebui sa o invit sa-i faca acelasi lucru si fetitei mele, numai, Doamne fereste, sa nu seman cumva cu Gramo ca vine dadatroll si ma ironizeaza.

  4. Rachiu, sigur! Ca sa faca intoxicatie cu alcool si sa ai motiv sa te apuci de facut alt copil, ca pe asta tre’ sa-l intropi. Supre tare! Asa scapam de suprapopularea Terrei

    • Nah, nu crez. Io spui din auzite (n-am vazut cu ochii mei) ca la tara (unde esti, dadatroll, sa aperi traditiile?) s-ar fi dat pruncului sa suga o carpa inmuiata oleaca in tuica. Consecintele nu cred ca sunt atat de drastice, cred ca e vorba doar de un banal delirium tremens :D.

      • Si eu am auzit ce le ungeau gingiile cu tuica sa doarma bine sau sa le treaca durerea cand le cresc dintii. Aia cu macul pentru somn banuiesc ca o stii si tu, n-are rost sa-ti dau alte sfaturi. 😀
        A, si am vazut personal faze de genul incurajatul copiilor sa traga un pahar de tuica pentru pofta de mancare, ca sa puna ceva carne pe ei; sa nu-i rada lumea ca n-au copii grasi si sanatosi.

Lasă un comentariu