barbari periculoşi?

Sara bună. Mi-am facut blogul ăsta acum câteva minute, cu scopul bine definit de a urla de nervi. După ce acum câteva zile l-am auzit pe William Brânză, deputat în Parlamentul României, declarând că ateii sunt oameni periculoşi, în seara asta o văd pe Abramburica, nimeni altcineva decât ministreasa Educaţiei (pentru o anumită definiţie a cuvântului „educaţie”) spunând:

„vă mărturisesc că am avut deja o discuţie cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi încercăm să apropiem şcoala de biserică sau biserica de şcoală, în aşa fel încât să lucrăm împreună la creşterea calităţii componentei educaţie. Pentru că noi nu de dorim din şcolile noastre să avem barbari şcoliţi. Trebuie să avem valori morale cu care elevii să plece din şcoală, să stabilim repere valorice de referinţă pentru toată viaţa.”

Asta în contextul în care discuta cu un reporter reducerea numărul de ore săptămânale pentru anumite materii; respectivul a sugerat eliminarea religiei din programa şcolară, iar Abramburica a sărit ca raţa la muci. Nu se pune problema eliminării religiei din programă. Sportul, fireşte, e neesenţial. O oră pe săptămână ajunge. Minte cuvioasă în corp înţepenit. A doua limbă străină e, vorba unuia, nu-i mai ţin minte numele, un moft. Nu-i grav, aşa cum stau lucrurile, o să începem cu toţii să vorbim în limbi. Ceea ce, fireşte, creşte calitatea componentei educaţie. Cum spuneam, pentru o anumită definiţie a educaţiei.

Până una alta, ministreasa vrea să apropie biserica de şcoală. Şi de s-ar fi oprit aici, ar exista motiv de scandal pentru mergătorii la sinagogi, geamii, case de rugăciune, copaci sacri şi alte asemenea stabilimente. Pentru că nu cred că vorbea de biserica adventistă de ziua a cinşpea a lui hristos mântuitorul nostru, ci, în mod evident, de biserica ortodoxă română. Pentru că se consultă cu preafericitul, nu şi cu rabinul şef şi liderii altor culte. Nu mă interesează procentele, mă interesează să ştiu că trăiesc într-o ţară în care statul nu ia partea unei religii sau alteia, pentru că, în mod evident, mai devreme sau mai târziu îi va lua partea şi împotriva altor culte ­ şi a ateilor, printre care mă număr. Statul britanic o fi el legat de biserica anglicană, dar orice poziţie părtinitoare în favoarea respectivei biserici a unui demnitar ar duce la demiterea lui imediată. Unii nu se joacă cu (in)toleranţa religioasă. Noi, însă, n-avem astfel de jene.

Cum spuneam, dacă Abramburica s-ar fi oprit aici, tot ar fi existat sămânţă de scandal. Dar nu s-a oprit. Conform domniei sale, predarea religiei în şcoală este necesară pentru că, fără ea, ne-am pomeni cu nişte barbari şcoliţi. Purtătorul de cuvânt al patriarhiei declară şi el că „nu vrem doar inteligenţe reci, ci persoane cu suflet şi minte educate în spiritul valorilor”. De remarcat că patriarhia o dă mult mai piano pe tema asta decât un demnitar al statului laic; „inteligenţe reci” e nedrept şi iritant în contextul respectiv (sigur că vrem persoane cu suflet şi minte educate în spiritul valorilor, dar ortodoxia nu are monopolul valorilor pe lumea asta), dar nu e nici pe departe atât de jignitor precum „barbari şcoliţi”. Ce văd în ambele declaraţii e argumentul care apare de fiecare dată când un credincios pe care nu-l dă creierul afară din casă încearcă să justifice utilitatea religiei: religia (mai exact, religia mea) deţine monopolul valorilor morale. Conform Abramburicăi, fără religie am bântui cu toţii pe străzi violând, ucigând, împărţind voioşi bâte în cap şi şuturi în fund trecătorilor. Că de, n-are cine ne pedepsi. Bizară poziţie din partea unei religii care, chipurile, ridică demnitatea umană pe noi culmi. Ce ne face pe noi să nu aruncăm cu rahat unii în alţii precum maimuţele (adică la propriu; noi o facem numai la figurat) e frica de pedeapsă sau, în cel mai bun caz, pofta de răsplată. Jalnic. Să fie acolo la voi.

Că tot pomenii de credincioşi idioţi, vreau să clarific puţin lucrurile. Sunt departe de a crede că religia e sinonimă cu prostia. Am întâlnit şi cunoscut îndeaproape credincioşi cu creier, chiar cu mult creier, care nu au nimic de demonstrat în ce priveşte religia. Nu vreau să discut ce reprezenta religia în relaţia lor cu sine sau cu divinitatea în care cred, dar mi se pare relevant că, în relaţia cu ceilalţi, credinţa lor nu e decât o opţiune personală. Atât şi nimic mai mult. Şi e important să spun asta ca să fie clar ce vreau ­ nu vreau o lume fără religie, nu vreau popii trimişi la Canal (nu că unora dintre ei nu le-ar sta bine în puşcărie, ­ şi popii pot fi infractori, nu-i aşa? Dar multora li se pare că a spune asta e o blasfemie), nu vreau domnia antihr… pardon, domnia ateismului pe pământ. Vreau o şcoală care să nu se îndrepte către înlocuirea cu icoane a tabelului lui Mendeleev şi a teoriilor ştiinţifice cu cartea Facerii. Vreau un stat secular. De ce? Pentru că nu toţi gândim la fel, iar treaba statului e să creeze sau măcar să nu împiedice crearea unui spaţiu public în care diferenţele să se poată manifesta civilizat. Statul Ecaterinei Andronescu, al lui William Brânză şi al altora de soiul ăsta e incapabil de aşa ceva.

~ de paganu pe martie 10, 2009.

13 răspunsuri to “barbari periculoşi?”

 1. […] de la Paganu: doamna ministru spune: “vă mărturisesc că am avut deja o discuţie cu Preafericitul Părinte […]

 2. Serios, William Brânză, firar să fie de limbă şi ţară românească educată…
  Salutare „păgânească” la toţi „păgânii” independeţi !
  Ce se va bucura prietenul Kogaion… dacul get-beget al blogurilor noastre…

 3. O miinte de găină beată nu are ce căuta în funcţia de ministru.

 4. I went over this website and I think you have lots of fantastic information, saved to faves.

 5. I am amazed with this site, really. I am an admirer.

 6. Generally I do not read article on blogs, however I wish to say that this write-up is amazing!
  Your writing taste has impressed me. Many thanks, very excellent post.

 7. I’m so pleased that I came upon your web site. You really know what you’re speaking of, and
  you made me feel like I need to learn more regarding this.

 8. Certainly you have got excellent ideas here and I really like your site!

  I’ve bookmarked it ensuring that I can return & continue
  reading later on.

 9. Thanks for all your initiatives that you have put in this very interesting
  content.

 10. Hello there, You have performed a fantastic job. I’ll certainly digg it and for
  my part suggest to my friends. I’m confident they’ll be benefiting from this amazing site.

 11. I got what you mean, thanks for posting. Woh I
  am happy to find this site.

 12. Super-Duper website! I am loving it!! Will be back later to read some more.
  I am bookmarking your feeds as well.

 13. I am normally to operating a blog and i really enjoy your content.
  The post has really speaks my interest. I am going to bookmark your site and also keep checking
  for brand new information.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: