Măria sa Preşedintele

Polonezii reuşesc să mă convingă o dată în plus că există oameni pe lumea asta care abia aşteaptă noi ocazii de a mai venera pe câte cineva. Nu c-aş considera bizar sau neînregulă faptul că la Varşovia s-au strâns 3 kilometri liniari de leşi doritori să-şi ia la revedere de la preşedinte; să zicem că oamenii aveau o relaţie personală cu Lech Kaczynski (tot am o oarecare reţinere la gândul că există astfel de relaţii personale fără reciprocitate, dar în fine, nu despre asta vreau să cârcotesc aici). Ce m-a făcut să holbez ochii a fost ideea ca Lech Kacyznski să fie înmormântat în castelul Wawel, loc tradiţional de îngropăciune al regilor Poloniei. Am stat şi m-am gândit dacă ar mai fi vrut să-l pună în rând cu Iagellonii, Kazimierzii şi Sobieski şi românii în condiţiile în care omul ar fi făcut un banal infarct, o indigestie severă, malarie sau ce vreţi voi. Cre’ că nu. Cre’ că tre’ să mori spectaculos ca să te venereze lumea, asta dacă nu eşti un Tătuc suficient de mare. Nu mai ştiu de ce-a murit Stalin, dar a murit în patul lui, şi tot au plâns milioane de oameni, din care o bună parte s-au repezit la Moscova să-i pupe mâna. De Lenin nu mai zic. Mao aşijderea. Încă pentru ăştia doi, ruşii şi chinezii au construit Waweluri individuale, confort 1. Dar dacă eşti un tătuc mai mic, precum Kaczynski, probabil că un cancer la colon nu e suficient. Dacă vrei să fii venerat şi eventual băgat cu forţa într-o bucată de istorie unde n-ai ce căuta, e necesar să mori ca un erou naţional (acum că am ajuns la partea asta, poate îmi explică cineva de ce un accident, fie el şi de avion, te transformă în erou naţional. Poate se consideră că ai murit pentru patrie dat fiind că accidentul s-a petrecut în misiune oficială, ba încă una atât de încărcată emoţional precum comemorarea morţilor de la Katyn? Dacă murea prăbuşit în Mediterana, în drum spre Ibiza, se mai punea erou naţional? Întreb şi eu, nu dau cu parul).

Fireşte, dacă nu eşti tătuc, nici chiar unul mic, dacă eşti vreun ministru sau guvernator de bancă naţională sau altceva, te poţi aştepta să fii băgat, în loc de Wawel, într-un soi de groapă comună a memoriei colective şi să primeşti doar nişte minute de reculegere la grămadă cu celelalte victime ale accidentului. Tătucii sunt importanţi. Tu nu prea eşti; vei împărţi cu alţii 15 minute de glorie televizată, iar dacă ai avut o funcţie cât de cât înaltă, ţi se va pomeni măcar numele; dacă nu, nu. Bă, la dracu’, măcar cei care mor împreună să fie priviţi la fel.

PS. Respect pentru cele câteva mii de cracovieni care au protestat în stradă împotriva propunerii ca un preşedinte să fie îngropat la Wawel. Ştiam io că în Cracovia întotdeauna există şanse ca măcar o parte din oameni să gândească cu capul lor.

~ de paganu pe aprilie 15, 2010.

4 răspunsuri to “Măria sa Preşedintele”

  1. „Respect pentru cele câteva mii de cracovieni care au protestat în stradă împotriva propunerii ca un preşedinte să fie îngropat la Wawel”-SI DIN PARTEA MEA.Restu'(aia care vor sa-l ingroape in castel)sunt neste dobitoci.
    Bine scris articolul.Da’ce folos?Lumea merge inainte.Banuiesc ca si presedintili nostru ar deveni „national hero” si toate babele bisericoase s-ar duce s-aprinza lumanari si sa lacrimeze la catafalcul lui,daca ar da coltu’,da’ n-avem noi bafta aia!Apropo,nu-i propune cineva sa faca o vizita pe la rusi,si sa-l ia si pe Boc cu el?Poate,poate se intampla!!!

  2. Sunt si astia la fel de retardati ca romanii. Pana la urma este vorba de cultul hoitului pe care l-au importat toti tampitii de la egipteni.
    Uite aici cum fac treaba baietii din Tibet: http://en.wikipedia.org/wiki/Sky_burial

  3. Este complet de cacat protestul impotriva inmormantarii. Ce importanta are unde-l ingroapa? E cimitirul regilor loc sfant, iar cadavrul presedintelui il profaneaza?!

  4. corect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: