Triunghiul dramatic

Triunghi dramatic – model psihologic al unui anumit tip de interacţiune, în care participanţii au de ales între rolurile de victimă, persecutor şi salvator. Cuvântul cheie e cel de rol; participanţii îşi asumă voit rolurile respective fără să fie, în realitate, nevoiţi să o facă, deşi, în general, lucrul ăsta nu e conştientizat.

Ca să fiu mai clar, victima din triunghiul dramatic nu e o victimă reală, a unei situaţii reale în care păţeşte diverse chestii neplăcute pentru că, de pildă, a avut ghinion, ci e un pur şi simplu un om care şi-o caută cu lumânarea. Dacă prietenul te bate măr în fiecare seară iar tu te întorci la el în fiecare dimineaţă, eşti o victimă de profesie. Dacă te hotărăşti să-l părăseşti şi după aia te combini cu altul care te bate de trei ori pe zi în loc de masă, se cheamă că ai trecut deja la subtilităţi şi te pregăteşti să joci în liga întâi a victimelor. Dacă ţi se întâmplă foarte des să faci curte pe faţă unor neveste de mafioţi, eşti un Donald Trump al victimelor de profesie şi se cheamă că nu mai ai nimic de învăţat în domeniul respectiv.

La rândul lui, persecutorul din triunghiul dramatic nu e, de pildă, şeful care îţi face un scandal monstru pe motiv că ai pierdut un client extrem de gras. Nu, ăla e un şef normal care îşi face treaba de şef, şi e un persecutor OK. Poate fi, însă, şeful care îţi face zilnic câte un scandal monstru din nimic. Poate fi soacra care te bodogăne pe motiv că ai fi beţiv în condiţiile în care bei o bere, maxim două, după serviciu, sau bărbatul care cere sarmale la cină şi după aia urlă la tine că vrei să-l omori, păi tu nu ştii cât are colesterolul? Pe scurt, persecutorul de profesie din triunghiul dramatic e individul sau individa care caută sămânţă de scandal din orice.

Aşa cum probabil bănuiţi deja, salvatorul din triunghiul dramatic nu are nici un interes ca tu să scapi de problema care-ţi mănâncă ficaţii şi de care el pare a dori să te salveze, ca tu să poţi trăi după aia fericit până la adânci bătrâneţi. Nici vorbă de aşa ceva; soiul respectiv de salvator pofteşte a-şi oferi sieşi diverse satisfacţii care n-au nimic a face cu trebuinţele tale reale, de pildă creând o dependenţă – a ta faţă de el – sau gâdilându-şi orgoliul de fiecare dată când îţi oferă o mână de ajutor sau făcându-te la bani. Poate fi mama care îşi salvează odrasla sunând-o pe dirigintă şi declarând că puradelul (care a urlat toată dimineaţa că nu vrea la şcoală) e bolnav copt, sau amicul care îţi mai ia o bere la crâşmă când tu nu mai ai bani deşi ştie că eşti alcoolic şi că-ţi baţi copii ori de câte ori te îmbeţi, sau, în alt registru (în care salvatorul e perfect conştient de ţeapa pe care intenţionează să ţi-o tragă), agentul de vânzări care ţine morţiş să te scape de mătreaţă cu şamponul lui minune, sau clarvăzătoarea care ţi-a văzut aura, s-a îngrozit şi, fie că vrea să te uşureze de nişte bani sau crede sincer în ce spune şi vrea să te ajute, îţi oferă insistent o şedinţă de purificare a energiilor sau ce-or fi alea.

Avem, aşadar, o victimă care nu se simte la locul ei decât dacă e ameninţată de ceva sau cineva, un persecutor care atârnă permanent precum sabia lui Damocles deasupra capetelor celor din jur şi un salvator care are nişte nevoi, psihologice, materiale sau de altă natură pe care tre’ să şi le rezolve într-un fel sau altul, şi care n-au nimic a face cu nevoile celui pe care pretinde a îl salva. Trei chestii cum nu se poate mai nesănătoase, atât pentru protagonişti, cât şi pentru cei care au ghinionul să se învârtă primprejurul lor. Nu e lucru rar ca aceeaşi persoană să adopte succesiv două din cele trei roluri (de pildă victimă şi persecutor sau victimă şi salvator). Există, însă, un soi de oameni în care cele trei ipostaze se îmbină deosebit de armonios, creând personalităţi, interacţiuni şi medii cum nu se poate mai sucite, mai de-a-ndoaselea, mai urât mirositoare şi mai lipsite de raţiune. Ghiciţi care?

~ de paganu pe august 29, 2009.

5 răspunsuri to “Triunghiul dramatic”

 1. Preotii? Politicienii?

 2. Adeptii MISA? 🙂 Comunistii? Daca ma gandesc mai bine… ateii „practicanti” ? 🙂 Sau nu ateii, ei nu se vor salvatori, ei vor doar sa le arate crestinilor cat de idioti sunt 😀 Ah, crestini vroiai sa zici? :p

 3. @mijeaDeziua
  Era vorba de triunghi, nu de laturi, nu de unghiuri, catete, ipotenuze, mediane, bisectoare sau altele. Intelegi? Cazuri in care aceeasi persoana, de pe aceeasi pozitie se manifesta ca victima, persecutor si salvator.
  Ateii sunt „practicanti” pentru ca li se ia bani din buzunar pentru plata viermilor imbracati in sutana, pentru ca in locul parcurilor pentru toti apar biserici pentru unii etc etc
  Ia sa se impuna prin lege o taxa pe astrograma sa vezi cum te transformi dintr-un cititor de rubrica intr-un non-astrolog „practicant”

 4. Logosfrrrr, esti adept MISA sa-nteleg :))

 5. Cum ai facut legatura, mai Sherlock?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: