Un colţ de pâine şi-un leu

Dădui aseară la ştiri peste un gest demn de bărboşii aflaţi în relaţii extrem de reci cu apa şi săpunul de care tot pomenesc Biblia, Filocalia şi alte asemenea culegeri. Nu ăia aflaţi în capul bucatelor şi unşi şefi de trib sau triburi precum Moise, ci profeţii underground, care, de pildă, apăreau din senin în faţa palatului regal şi începeau să facă anarhie pe motiv că regele e un porc care se îndoapă în vreme ce poporul flămânzeşte. Ăia care, atunci când nu tunau şi fulgerau împotriva sodomiţilor, închinătorilor la idoli şi a altor personaje inofensive, când nu delirau straşnic despre câmpuri pline de scheleţi care dansează de zor, aveau câte un moment de luciditate şi se luau de cine trebuie, cum se lua Ilie de Izabela, Ieremia de toată lumea şi Maxim Capsocalivitul de călugării înţepeniţi în rutină de pe muntele Athos.

Gestul despre care vorbesc nu e deloc spectaculos. Nici autoarea lui nu e spectaculoasă, având în vedere că, muiere fiind, n-are cum să afişeze o barbă vâlvoi. Din cât am văzut-o la ştiri, am senzaţia că are şi năravul spălatului, cât despre obiceiurile ei culinare, cred că nu au mare lucru a face cu lăcustele şi mierea sălbatică, ci mai degrabă cu supa de zarzavaturi.

În fine, să trec la subiect. Ieri, Marele Alb (ştiu din sursă sigură că aşa i se spune Preafericitului printre angajaţii Trinitas TV), umbla prin ţară cu diverse treburi pe care nu le-am reţinut că nu m-au interesat. Lume, credincioşi, pupători de mâini preacuvioase, reporteri, tot tacâmul. La un moment dat apare o tanti ca la vreo cincizeci de ani, care încearcă să îi ofere Marelui Alb un colţ de pâine şi-un leu. De ce? Păi, explică strigând femeia, în ţara asta există încă dreptcredincioşi care trăiesc în mizerie şi intonează în permanenţă psalmi – nu cu gâtlejul, ci cu maţele – în vreme ce BOR fute sute de milioane de euro ca să reediteze Casa Poporului. Inutil de precizat, s-au găsit nişte trepăduşi care s-o oprească să se apropie de Preafericit, realizând ei că n-are de gând să-i pupe mâna, ci să-i bată obrazul. („Femeia a fost luată de gărzile de corp ale Patriarhului”, zice Cotidianul aici. Ţin să remarc că titlul ştirii este „Patriarhul Daniel a primit titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei” – ne dăm presă quality, dar stilul aduce a Scânteia. Bine măcar că au pomenit în treacăt despre episodul despre care vorbesc, ca să pot da un link aici.)

Toată tărăşenia asta mi-a amintit de faptul că am trăi într-o lume muuult mai bună dacă anumite lucruri – religia creştină, de pildă – ar fi ce se pretind a fi. Dacă preoţii ar fi smeriţi, aşa cum pretind că sunt sau măcar că şi-ar dori să fie. Dacă preafericiţii n-ar umbla printre credincioşi cu gărzile de corp după ei sau, dacă e musai să aibă gorile, gorilele alea să-i apere de ameninţările reale la integritatea preacuvioaselor lor bărbi şi să stea discret deoparte când cineva nu vrea decât să transmită un mesaj. Dacă bisericile s-ar îngriji de viaţa spirituală a credincioşilor şi nu de viaţa sexuală a necredincioşilor. Dacă ar renunţa la averile lumeşti sau, în caz că cer prea mult, dacă ar da Cezarului ce e al Cezarului sub formă de taxe pentru respectivele (enorme) averi. În caz că şi acum cer prea mult, atunci măcar să-i lase dracu’ Cezarului ce e al Cezarului, adică taxele plătite de noi toţi, şi să-şi umple buzunarele din alte părţi decât bugetul de stat. Dacă dreptcredincioşii, fie ei şi consilieri locali, s-ar ocupa cu iubirea aproapelui, întorsul obrazului, mersul duminica la biserică şi alte activităţi plăcute Domnului şi-ar lăsa trupele de metale grele să cânte prin cluburi – n-au decât să nu se ducă la concert, ce mama dracu’ i-o fi futând pe ei grija? Dacă, având 400 de milioane de euro în mână, Biserica s-ar hotărî să facă ceva util cu ei. Se poate? Nu? Nasol.

Reclame

~ de paganu pe iulie 4, 2009.

8 răspunsuri to “Un colţ de pâine şi-un leu”

 1. Biblia, Filocaliile si culegerile pomenesc de apa si sapun? 😛

  http://videonews.ro/action/viewvideo/18397/Protest-O-coaja-de-paine-pentru-Patriarh/ atentie, imagini explicite!

  • Nu stiu daca pomenesc explicit. Dar cand pomenesc de sfintii parinti ai pustiei etc., se intelege de la sine ca nu se spalau, poate nu neaparat de sfintenie (desi e posibil si asta), cat din lipsa de apa. Si mai scrie undeva, nu mai stiu pe unde da’ cred ca e text cu autoritate, „Calugarul sa nu faca scalda”. Nu’sh daca e voie sa se spele cu buretele macar. Sau cu servetele umede.

 2. Prea Fericitul Patriarh, oricare ar fi el, acum sau in viitor, prin gratia lui Dumnezeu, este Cetatean de Onoare al Romaniei si al lumii crestine. Asa ca ma intreb la ce-i foloseste Patriarhului Daniel un astfel de titlu, precum cel de la Timisoara? De ce P.F. Daniel prefera sa pupe obrajii murdari de politicieni si nu de enoriasi. Mi s-a parut ca P.F. Daniel nu s-a aratat deloc fericit ca i se aduce aminte ca romanii sunt nefericiti, tocmai din pricina prestatiei politicienilor.

 3. Pai cand esti „prea fericit” (prea – adica din cale-afara), te ia plictisul la vederea celor ne-fericiti.

 4. Fireste ca te ia plictisul,ca iti umbreste prea fericirea….asa si cu Marele Alb,nu?I s-a umbrit prea fericirea de la o coaja de pita si 1 leu…Imi amintesc ca aproximativ acelasi subiect l-am abordat si eu ,pe un forum ,o data….cum ca BOR contruieste Caredrale de Mantuiri de neam,iar tara arde….pfuiii,ce au sarit in capul meu forumisti cu friga lu’ Dumnezeu…ca Biserica face numai acte de caritate si eu,in marea mea nemernicie,nu-i asa?,habar nu am pe ce lume ma afla,ca Bisrica nu face fala cu actele ei de caritate…
  Cautasem si pe la Logosfera si pe la TLP despre evenimentul asta cu Marele Alb din Timisoara,insa ori eu nu am stiut sa caut si d-aia nu am gasit,ori oamenii astia cgiar nu au scris…
  Bun comentariu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: