Ia mântuirea, neamule!

După ce, acum ceva vreme, a venit unu’, Dumnezeu de profesie, care ne-a mântuit pe toţi de nişte păcate cu care ne potcovise el cu mânuţa lui1, acum vine şi BOR să organizeze nişte mântuire locală, rezervată neamului românesc. În buna tradiţie creştină, necesitatea mântuirii e pe cât de eficientă ca marketing, pe atât de nesimţită dacă te uiţi la ea mai de-aproape (s-a lămurit cineva de ce anume trebuie mântuit neamul românesc? Povestea cu păcatul originar e absolut aiuritoare şi, psihologic vorbind, o adevărată belea, dar măcar ţi se indică problema). De asemenea, obiectul acţiunii mântuitoare – neamul – mă pune pe gânduri. Aş fi putut băga mâna-n foc că păcatele (şi, în consecinţă, mântuirea creştină) ţin exclusiv de indivizi, nu de colectivităţi. Cât despre metodă (construirea unei case mari de tot cu câteva parcări, crâşme etc.), asta mă lasă cu gura căscată.

Dacă ne uităm doar la numele măgăoaiei, s-ar zice că BOR a devenit în sfârşit conştientă de bubele din capul neamului românesc şi că ar dori să facă ceva util în sensul ăsta. Că respectiva construcţie ar trebui să îndemne lumea la muncă, la onestitate, la judecată cuminte, la curăţenie, la iubirea aproapelui. Că ar dori să mântuiască neamul românesc de jeg, de lene, de hoţie, de şpăgi, de invidie, de arţaguri şi pârţaguri provinciale. Că doar de ce-ai să mântuieşti un neam, de păduchi? Aiurea. Îndeamnă la înghesuială, la călcat aproapele pe picioare şi în picioare şi la o adoraţie băloasă a megalomaniei. Dacă v-aţi uitat vreodată stupefiaţi la chefurile cu moaşte organizate de BOR de Sf. Parascheva sau Sf. Dimitrie cel Nou, ei bine, n-aţi văzut nimic faţă de ce-are să fie la prima Înviere după terminarea Casei Poporului v2.0. De remarcat terminologia similară – comuniştii aveau ce-aveau cu poporul, creştinii au ce-au cu neamul; de referit se referă la fix acelaşi lucru, în fix acelaşi scop. Ghici care?

1Cum ne-a mântuit? Ah, e o poveste frumoasă. S-a lăsat omorât în nişte chinuri care, pentru vremea aia, erau mai degrabă mediocre – nici nu se compară cu torturile la care alţii au fost supuşi ulterior în numele lui – ştiind bine că după 3 zile, mai exact 36 de ore, avea să învie şi să meargă în Rai, unde urma să se joace de-a Big Brother pentru restul eternităţii. Talk about self-sacrifice!

Reclame

~ de paganu pe iulie 1, 2009.

Un răspuns to “Ia mântuirea, neamule!”

  1. Nu stiu de ce, insa ori de cate ori vad in aceeasi fraza termenii „mantuire” si „neam” nu ma pot impiedica sa ma gandesc la mai putin utilizata definitie a verbului „a mantui” , adica „A lipsi de viaţă; a omorî; a răpune; a sfârşi” – sursa : DEXonline.ro. Normal ca ne-om tot duce dracului cu atata indoctrinare religioasa si cu cat mai putina invatatura stiintifica. E uluitor sa vezi in secolul XXI oameni mergand la popa in loc de doctor si studenti care se roaga pentru examene in loc sa puna mana pe carte. Este insultatoare atitudinea politicienilor care aloca fonduri pentru biserici in loc sa ridice sau sa modernizeze scolile si spitalele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: