Două chestii (merde)

***

Luat dintr-un comentariu de pe unul din blogurile Cotidianul:

„un sfant parinte zicea ca Dumnezeu cheama la el copii pt ca nu mai are cum sa umple raiul dintre adulti.”

Creştinul face ce face şi mai scoate câte o mizerie sinistră pe gură, în buna tradiţie biblică. În mod evident, respectivul sfânt părinte voia să spuie că adulţii sunt nişte neplăcuţi, afirmaţie împotriva căreia n-am absolut nimic. Adulţii fac tot soiul de măgării – ăsta e adevărul. În treacăt fie spus, nici copii nu sunt tocmai îngeraşi, aşa cum ne place să-i credem, dar asta e altă poveste. Să revenim, însă, la sfinţia sa – vrea să spună o chestie, un truism mai degrabă, dar ştie dacă o spune simplu şi direct nu-l bagă nimeni în seamă. Îi trebuie ceva de efect, ceva care să sară în ochi. Cum procedăm? Păi am putea, de pildă, să împuşcăm doi iepuri dintr-o dată: îi tragem de mâneca pe adulţi, care-au ajuns cum nu se poate mai păcătoşi (de parcă ar fi fost vreodată altfel) şi închidem gura şi ălora care fac scandal şi cer religiei să explice diverse porcării făcute de pramatia de Dumnezeu – de pildă moartea copiilor, uneori în chinuri demne de iadul născocit de acelaşi Dumnezeu. Aha, deci când moare un copilaş, că e vorba de un accident sau de o boală îngrozitoare, se cheamă că Dumnezeu se plictisea şi l-a luat la El să se joace arşice împreună. Merde.

***

Mi-am amintit azi de o chestie care mi-a rămas în cap din studenţie. Un băiat deştept (mai exact Confucius) a spus o chestie beton, în onestitatea ei, despre ritualul religios:

„Atunci când înfăptuieşti un ritual, poartă-te ca şi când spiritele ar fi de faţă.”

În traducere liberă, chestia cu spiritele ori e bullshit (dacă C. era ateu), ori nu ne interesează dacă e bullshit sau nu (dacă era agnostic) pentru că ritualul n-are treabă cu spiritele, ci are o funcţie pur socială – ordonare, asigurarea coeziunii etc. (chestie pe care Magister o susţine peste tot în ce-a scris sau ce i s-a atribuit). Iaca nişte gândire de secolul minus 5. Noi am avut bafta să trăim în secolul 21 prin ţinuturile canibalilor care halesc la intervale regulate nişte Dumnezeu care de fapt era om care de fapt erau trei. Merde.

Reclame

~ de paganu pe iunie 30, 2009.

5 răspunsuri to “Două chestii (merde)”

 1. La o emisiune in care niste copii concurau la cantat, era si o fetita de vreo 5 ani, orfana de mama. Care a zis ca stie ca Dumnezeu a luat-o pe mama ei la el pentru ca ea canta foarte frumos si Dumnezeu a vrut s-o aiba langa el ca sa-i cante si lui, dar vrea sa vina mama ei inapoi.

  Si am mai auzit orori din astea, cea mai comuna fiind „Dumnezeu alege cele mai frumoase flori ca sa le ia la el”.

  • Nu’s, ma gandesc ca frazele de genul asta au atata succes pentru ca boiesc oribilul si mascheaza tragedia, facandu-le suportabile. Creierul uman e notoriu pentru faptul ca se pricepe cum nu se poate mai bine sa vada, sa auda si sa stie numai ce-i convine. O fi si asta un mecanism de protectie – decat sa ajungi la casa de nebuni de durere, mai bine iti ungi ranile cu o fraza din asta balsamica si mergi mai departe. Poate evolutia (genetica sau memetica) a selectat genul de creiere care se pot proteja in felul asta. Ceea ce nu constituie un motiv de a nu lua frazele respective drept ceea ce sunt – orori care descriu orori. Or fi orori utile, dar sunt orori quand meme.

   • Probabil ai dreptate. Dar parca totusi e exagerat de inuman sa chinui o fetita cu ideea ca a ramas fara mama din cauza unui Dumnezeu care i-a luat-o in imensa lui bunatate…

    • Io n-am zis ca e uman, am zis ca poate fi util – asta in conditiile in care iti aplici tie insuti/insati reteta respectiva. Daca o aplici altcuiva, si cu atat mai mult unui copil, e o mizerie grava de tot.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: