Una din numeroasele căi de a-ţi odihni mintea

Din seria „tâmpenii pe care le tot aud”, astăzi vom discuta despre un tip special de argument al autorităţii. În fine, a-i spune argument e exagerat. E pur şi simplu o frază aplicabilă unei largi varietăţi de situaţii (în general, atunci când cineva încearcă să gândească cu propriul cap, să facă ceva cu propriile mâni sau altă chestie de soiul ăsta), care poate însemna „nu gândi”, „nu mai gândi”, „nu face nimic”, „fă ce fac şi ceilalţi” (ceilalţi mediocri, se înţelege), „stai în banca ta”, „nu eşti tu mai cu moţ”. E vorba de celebrul „au încercat alţii mai breji decât tine şi n-au reuşit”.

Fraza asta e deosebit de ofticantă când o auzi de la educatori – oameni care ar trebui să ştie mai bine. Şi care ar trebui să-i încurajeze pe educaţi, fie că e vorba de copii de şcoală primară sau de doctoranzi, să facă lucruri. Dacă nu neapărat în ideea că vor obţine un rezultat palpabil, atunci în ideea că vor învăţa ceva, vor descoperi ceva, vor face un drum pe care nimeni nu-l poate face în locul lor. Din păcate, mulţi sunt încurajaţi de educatori să apuce pe căi bătute şi răsbătute, lipsite de orice surpriză, de orice noutate, de orice fior. De ce? Păi e mai confortabil, în primul rând pentru creierul amorţit al educatorului.

Apoi, mai apare şi-n gura părinţilor. Să zicem că ăştia n-ar trebui neapărat să ştie mai bine – ca să fii părinte, nu te pune nimeni să faci modulul de pedagogie în facultate. Nu te pune nimeni să faci nici facultate, de altfel. Poţi foarte frumos să fii needucat ca părinte, dar de ce să fii rău şi prost? De ce să-i spui copilului tău „ştiu că ai să eşuezi”? De ce să-ţi ascunzi propriile limite şi, în fond, propriile frustrări sub o pojghiţă subţire şi scorojită care vrea să pară înţelepciune? Care vrea să dea impresia că de fapt vrei să-ţi protejezi copilul de un eşec? Copilul tău vrea să gândească, să crească, să experimenteze, să facă lucruri; dacă ai vreun argument real împotrivă (de genul „nu sări de pe bloc cu cearşaful pe post de paraşută pentru că ai să crăpi şi o să plângă mami), spune-l. Dacă n-ai, taci şi lasă copilul să reuşească – sau să greşească şi să înveţe. Nu-i spune că NU ARE CUM să reuşească pentru simplul motiv că alţii n-au făcut-o.

Nu în ultimul rând, aud sau citesc chestia asta de la diverşi înţelepţi aflaţi în treabă. Uneori o folosesc încercând să te tragă înapoi în cazanul cu smoală cu un ferm „nu gândi!”. Poţi, de pildă, să emiţi câteva păreri despre cum am putea ieşi din rahatul ăsta de criză. Pot să fie nişte păreri de bun simţ, dar dacă n-ai premiul Nobel sau măcar un amărât de doctorat în economie la Harvard, întotdeauna se va găsi cineva care să pronunţe tâmpenia respectivă. Unii mai avizaţi decât tine se chinuie să rezolve problemele astea – tu de ce te mai bagi în seamă? (Poate pentru că treaba respectivă mă priveşte în mod cât se poate de direct?!). Alteori, idiotul se va folosi de fraza-minune pentru a încerca să pună capac unui demers care nu se pupă cu ce are el în cap (inclusiv, sau cu atât mai mult, dacă ce are el în cap e un mare vid). De ce să te chinui să aduci nişte argumente reale când poţi să declari că ce vrea celălalt să facă sau să demonstreze a fost încercat şi de alţii, fără succes? Doar trebuie să-ţi păstrezi mintea odihnită.

Reclame

~ de paganu pe iunie 19, 2009.

2 răspunsuri to “Una din numeroasele căi de a-ţi odihni mintea”

  1. Sistemul de educatie ucide creativitatea. O foarte interesanta si haioasa prezentare TED: http://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: