Spre lauda papistaşilor

Ca să fie clar de la început, n-am de gând să exagerez cu laudele :D. Au şi papistaşii bubele lor pe cap, şi încă mari şi urâte. Ce m-a frapat, însă, citind chestia asta, a fost să dau peste nişte afirmaţii pe care un cap al vreunei biserici ortodoxe, indiferent care, nu le-ar rosti nici în visele mele cele mai avântate. Să spicuim:

„A privi toţi ateii ca pe nişte necredincioşi imorali garantează frustrarea şi eşecul în relaţiile cu aceştia.”

„ (…) credincioşii pot avea, mai mult decât am putea crede, a face cu naşterea ateismului. În măsura în care aceştia îşi neglijează propria pregătire religioasă, sau răspândesc doctrine greşite, sau au probleme legate de viaţa lor religioasă, morală sau socială, putem spune că ei ascund, mai degrabă decât revelează, chipul real al lui Dumnezeu şi al religiei.”

„(…) şi eşecul catolicilor în a explica şi a trăi în mod adecvat Credinţa este responsabil [pentru apariţia ateismului].”

„remediul care trebuie aplicat ateismului este, însă, atât prezentarea corectă  a învăţăturilor Bisericii, cât şi viaţa integră a Bisericii şi a membrilor ei”.

Îndemnuri la responsabilitate? Abandonarea ideii potrivit căreia ateii trebuie vârâţi în aceeaşi oală (sau cazan, mai degrabă)? Recunoaşterea faptului că, cel puţin în unele cazuri, oamenii sunt împinşi către ateism din pricina tinichelelor care atârnă de coada credinţei? Ideea că modul în care un credincios trebuie să trateze cu ateismul în general nu e dispreţul, insulta, injuria, ci pur şi simplu un mod de viaţă integru? Ptiu, drace! Vă imaginaţi vreun ierarh ortodox spunând chestiile astea? După ştiinţa mea (corectaţi-mă, rogu-vă, dacă greşesc), discursul ortodox despre ateism nu s-a ridicat niciodată peste nivelul lui Ţuţea. Nu mă obosesc să dau citate din el aici pentru comparaţie – îl găsiţi pe Google, printre păpădii.

PS. Mai e o chestie – papistaşii nu simt nevoia să vorbească ca acu’ 200 de ani ca să se poată lua în serios.

PPS. Şi încă ceva – au muzică beton.

~ de paganu pe iunie 17, 2009.

2 răspunsuri to “Spre lauda papistaşilor”

  1. Touche !

  2. „(…) şi eşecul catolicilor în a explica şi a trăi în mod adecvat Credinţa este responsabil [pentru apariţia ateismului”

    Asta suna cel putin dubios. Nu fac decat sa bage mai multa vina in credinciosi. Acuma ei sunt de vina si pentru existenta ateismului, ceea ce nu e adevarat (cu totul). Nu cred in zei pentru ca n-am motive, nu pentru ca se comporta cei care cred cum se comporta. Asta e alta poveste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: