Vorbe de duh

Dau mai des decât mi-aş dori, în gura unuia sau altuia, peste nişte vorbe de duh de care m-aş putea lipsi cu foarte mare uşurinţă, ba chiar cu dragă inimă. Unele sunt pur şi simplu nişte tâmpenii; altele pot fi chestii deştepte spuse de nişte oameni deştepţi care devin tâmpenii atunci când sunt repetate de tâmpiţi (cine ştie, poate chiar că o frază nu poate fi mai inteligentă decât cel care o rosteşte). Asta ori pentru că tâmpitul le scoate din context şi le înfige în locuri unde se potrivesc precum nuca în perete, ori, pur şi simplu, le înţelege prost şi le foloseşte ca atare.

Ofer mai jos o listă neexhaustivă.

1. Excepţia confirmă regula. Confirmă un căcat. Dacă enunţi o regulă, e de bun simţ să o verifici căutând excepţii. Dacă le găseşti, regula e infirmată. Dacă nu, e confirmată. Lipsa excepţiilor confirmă regula. Mai e o situaţie în care poţi exprima implicit o regulă enunţând explicit o excepţie a acesteia (dacă „parcarea permisă numai locatarilor” e excepţia, înţelegem implicit că regula este „parcarea interzisă”). Dar asta n-are legătură cu confirmarea.

2. Secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc. Dacă mă uit la cum a început, s-ar putea să nu mai fie deloc tocmai din pricină că va fi fost prea religios.

3. Cea mai mare realizare a Diavolului a fost să ne facă să credem că nu există. Asta e repetată până la greaţă de credincioşii bine intenţionaţi care vor să te scape de iad. După cum ştie toată lumea, credinţa că Diavolul există te va mântui. Oricum, greţoasă frază scornită într-un secol care a văzut două războaie mondiale. Şi nu vreau s-aud că ororile respective au avut loc pentru că participanţii nu credeau în Diavol. Ba credeau, şi mai credeau că echipa adversă îl slujeşte cu credinţă.

4. Veşnicia s-a născut la sat. N-am nici o problemă cu ce zise Blaga. Aşa-i, inima bate mai încet la ţară etc. Am, în schimb, o problemă cu păşunismul, sămănătorismul, secerătorismul şi alte asemenea isme, precum şi cu personajele care le propovăduiesc pescuind citate de pe unde pot şi transformându-le în limbă de lemn.

5. Românul s-a nascut poet. Problema e similară cu cea de mai sus, cu rezerva că, în timp ce chestia cu veşnicia îşi are locul ei în contextul original, asta cu românul poet e o tâmpenie gravă de tot.

6. Unde eşti tu, Ţepes Doamne? Mă scoate din minţi rău de tot să aud asta de la oameni care tocmai au venit de la primărie, unde-au dat şpagă ca să le fie autorizate nişte construcţii neautorizabile. Sau de la alţii de acelaşi soi.

7. Cherchez la femme. Cu multă plăcere, dar de ce zici asta doar când vine vorba de belele şi încurcături? Chiar ai senzaţia că ai spus ceva, că ai explicat ceva, că ai lămurit ceva cu asta?

8. Repetiţia e mama învăţăturii. Ah bon. Aş fi băgat mâna în foc că înţelegerea e mama învăţăturii şi repetiţia e mama papagalilor.

9. Atunci când îţi doreşti cu adevărat ceva, întregul Univers conspiră ş.a.m.d. Vă spun cu mâna pe inimă că îmi doresc cu adevărat şi chiar mai mult decât atât ca lui Coelho să-i cadă în cap de undeva din cer sau măcar de la etaj câte un ou stricat ori de câte ori produce chestii de genul ăsta. Aştept cu interes rezultatele conspiraţiei universale.

Reclame

~ de paganu pe iunie 14, 2009.

7 răspunsuri to “Vorbe de duh”

 1. Excepţia confirmă regula este o afirmaţie logică şi deloc paradoxală, însă folosită în contexte potrivite: http://ro.wikipedia.org/wiki/Excep%C5%A3ia_%C3%AEnt%C4%83re%C5%9Fte_regula .

  • Am pomenit contextele respective în postare. În orice caz, aici nu era vorba de utilizarea logică, ci de cea ilogică.

 2. Si mai sint o gramada! Mostre de intelepciune prin git in c…r”

  „Ochii care nu se vad se uita”
  „Cine se scuza se acuza”
  „Si tacerea e un raspuns”

 3. Da’ cum adică? Românul e dăştept şi tre’ s-o arate. Românul vorbeşte numa’ în epithete şi metamorfoze (a se înţelege „epitete” şi „metafore”).

 4. 1. o să fac excepţie de la regula asta, n-o comentez aici, acum

  2. says who?! eu nici măcar n-am auzit-o p-asta până acum

  3. big bullshit, again. really 🙂

  4. şi electricitatea la oraş 😀

  5. dau nemurirea poetului naţional pe scriitura lui Creangă şi Caragiale fără o secundă de ezitare! suflete simple, dom’le, fără vreo entorsă la glanda care le secretă suferinţa necondiţionat, în schimb c-un haz interminabil şi-o mare poftă de povestit! ce poţi să-ţi doreşti mai mult?! 🙂

  6. vorba la românu’ ‘cela născut ne-poet, de-i poartă numele ultimul liceu absolvit de subsemnata: „de mă voi întoarce, pre mulţi am să popesc şi eu” 😀 da’ stai, c-am încurcat domnitorii şi ţepele 😛

  7. aveam în facultate o colegă cu numele ăsta de familie! serios! :)) şi cum nu ştiu limba franceză, m-am gândit automat la Cerchez Roxana =))

  8. ţine-ţi mâna departe de foc, şi-ai grijă să nu-ţi intre nici la apă – doar ai o Sofie de mângâiat, pă…rinte! 🙂 – repetiţia e mama învăţăturii de minte!

  9. ştii, am nişte ouă proaspete, da’ cum de mâine începe postu’, au timp niţel să se învechească, eu ochesc, tu ţinteşti, şi-apoi negăm amândoi orice legătură cu preafericitul eveniment responsabil pentru noua pleată blond-ouat a reputatului prozator. nu noi, alchimia, frate! 😀 bottom line: scriitori al’de Coelho îs buni în doze homeopatice.

  10. erai mai simpatic când nu ţi-era lene să ne gâghili plăcut auzul cu câte-o muzichie aleasă… n-avem chiar toţi parte de binecuvântarea zilnică a gânguritului de prunc, să ştii… 🙂

  • 2. André Malraux, scriitor, filosof existenţialist şi ministru al Culturii în Franţa anilor 60, pe scurt, liderul stîngii tembele occidentale care chiar credea că lumina vine de la Răsărit, că Mao făcea revoluţie culturală cu o carte roşie şi că dincoace de cortina de fier era paradisul.

 5. my bad, eu admiterea la facultate mi-am săvârşit-o vizionând seriale existenţialiste, în loc să parcurg curricula filosofilor existenţialişti 🙂 dar îţi mulţumesc pentru iluminare, acum ştiu mai multe despre istoria Franţei şi graniţele gânditorilor ei! I owe you one!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: