Ministerul Educaţiei pravoslavnice

Taman când îmi beam cafeluţa de vineri dimineaţa, citind molcom gazeta şi bucurându-mă anticipat de weekend, o straşnică zgârietură pe creier mi-a alungat şi ultimele urme de moţăială şi m-a trimis direct la locşorul meu de enervat cu capul, respectiv aici. Se pare că subiectul nu e nou, şi a fost reluat de Cotidianul după ce Evenimentul zilei a scris despre el acum ceva vreme. Pe scurt: există un manual creaţionist de biologie. Nimic nou pâna acum. Existenţa respectivelor manuale e un permanent motiv de enervare, atât de permanent încât a început să semene cu un bâzâit iritant de fundal, dar în general nu sar în sus de fiecare dată când apare încă un teanc de hârtie igienică de soiul ăsta.

Să mergem mai departe deci. Manualul e în limba română, publicat în România şi destinat predării în licee româneşti. Primele ediţii purtau specificaţia „pentru seminare teologice”. Ultima ediţie, însă, n-o mai poartă. Deja, muşchii săritori în sus se contractă, simţurile mi se ascut, adrenalina o ia repejor în sus. Vederea mi se colorează lejer în roşu.

Ei bine, minunăţia respectivă de manual e aprobată, avizată şi blagoslovită de Ministerul Educaţiei. Iată câteva citate – n-am de gând să intru în polemici cu autorii, vreau doar să se vadă ce a avizat ministerul păstorit de Abramburica:

“Cunoştinţele de biologie te vor ajuta să vezi, să auzi, să afirmi că fiecare celulă, fiecare frunză, fiecare insectă sau oricare organism strigă prin limbajul complexităţii: «Dumnezeu m-a creat!». (…) Numele Dumnezeului nostru se doreşte a fi proslăvit prin acest manual”.

“Departe deci de a fi neutre, mass-media sunt de cele mai multe ori exponentul principal – din umbră – al teoriei evoluţioniste. Celebre canale de televiziune, cum ar fi Discovery Channel şi Animal Planet, prestigioase reviste de ştiinţe ale naturii, cum ar fi «Nature» şi «National Geographic», au devenit instrumente de bază pentru propagarea evouţionismului. Atunci când copiii petrec ore în şir în faţa acestor canale de televiziune, conştientul şi subconştientul lor sunt bombardate de informaţiile şi terminologia evoluţionistă, pe care cu timpul mintea lor în formare le va asimila ca adevăruri. S-ar părea că toată lumea uită că evoluţionismul nu este cu nimic mai mult decât o simplă teorie. O teorie doar, părerea unor indivizi dintre care cel mai cunoscut este Charles Darwin, care a avut ca scop principal înlocuirea conceptului biblic creştin al Creaţiei Divine.”

“Este un moment potrivit să mulţumim Creatorului pentru sistemul de apărare (limfocite etc.) cu care ne-a înzestrat organismul? Are legătură transmiterea virusului HIV cu păcatul?” (sic!!!)

“Fereşte-te de viroze prin: (…) – trăirea conform valorilor morale divine: comportament, atitudini, motivaţii etc. izvorâte din legile şi poruncile divine”. (sic!!!)

Iar un oficial din minister zice aşa:

“nu este un manual care să fie aprobat de minister, ci este un auxiliar avizat. Noi suntem obligaţi să avizăm şi o planşă dacă este corectă din punct de vedere ştiinţific, pentru că este o piaţă liberă. Partea de religie nu intră în discuţie pentru noi, iar cartea pentru elevii de clasa a IX este corectă”.

Păi până una-alta, chestia respectivă e manual. Apoi, să zicem că nu e manual, ci „doar” un auxiliar avizat. Din câte înţeleg eu, ministerul îşi dă aprobarea, în cazul oricărui material avizat, fie el manual sau auxiliar sau planşă, pentru utilizarea în şcoli. „Partea de religie nu intră în discuţie pentru noi”, mai zice omul. Iar eu vin şi întreb, DE CE MAMA DRACULUI NU INTRĂ ÎN DISCUŢIE?? Partea aia de religie e parte dintr-un manual de biologie, conceput pentru utilizarea la orele de biologie. În plus, partea aia de religie se pretinde a fi ştiinţă, adevăr demonstrat, adevăr obiectiv. Manualul ala minte pe faţă, cu o nesimţire incredibilă, dând creaţionismul drept ceea ce nu este – ştiinţă. Iar ministerul, cu o nesimţire/ignoranţă/laşitate încă şi mai incredibile, aprobă porcăria.

Trăim în România, şi asta ne ocupă toţi nervii.

PS. Aveţi mai jos link-ul către articolul din Cotidianul:

http://www.cotidianul.ro/biologia_lui_dumnezeu_pentru_clasa_a_ix_a-76421.html

Pe cel din EvZ îl căutaţi singuri dacă aveţi chef.

Şi ca bonus pentru cei cuminţi, site-ul Asociaţiei Umaniste Române:

http://www.secularhumanism.ro/

Au petiţii, campanii şi alte zarancadele de gen. Citiţi şi semnaţi dacă aveţi chef şi disponibilitate.

~ de paganu pe martie 13, 2009.

Un răspuns to “Ministerul Educaţiei pravoslavnice”

  1. Ce să zic, imbecili cu spume…
    Pe selcţia de biologie, mai jos, sunt încă nişte minunate informaţii despre respectivul manual.
    S-auzim de bine,
    Geomarz, biologist, din lipsă de alte păreri…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: